روش تربیتی والدین مقتدر

والدین مقتدر + ویژگی های رفتارشناختی آنها در تربیت فرزندان

والدین مقتدر در فرزندپروری ، به این گونه است که شما فرزندانتان را به سمتی هدایت می‌کنید تا آنها بر اساس توانایی های فردی خود وظایف و رفتارهای خود را بشناسند و به آن‌ها عمل کنند. ما در این مقاله از فیکولند به بررسی دقیق این موضوع می‌پردازیم تا شما والد عزیز با روش‌های تربیتی مقتدرانه بیشتر آشنا شوید.

والدین مقتدر چه کسانی هستند و چه ویژگی‌هایی دارند؟ آیا اقتدار پدر و مادرها در خانه به معنای سخت‌گیری‌های شدید در جهت ترتیب فرزندان است؟ آیا تا به حال با عبارت “فرزندپروری مقتدرانه” برخورد کرده اید؟ آیا می دانید که چطور سُکان ترتیب فرزندان خردسال خود را در خانه و مهد کودک به دست بگیرید؟ آیا دوست دارید که اوضاع خانه شما همیشه در کنترل‌تان باشد؟

اگر اینچنین است، در جای درستی قرار گرفته‌اید! برایتان مطلب جامع و کاملی را درباره رفتارهای مقتدرانه والدین آماده کرده ایم. بیایید با همدیگر نگاهی به شیوه های فرزندپروری مقتدرانه بیاندازیم.

فرزندپروری مقتدرانه به کمک والدین می آید!

آیا در میان یک هرج و مرج هستید که همه چیز تصادفی رخ می دهد و هر روز یک مشکل جدید دارید؟ اگر فرزندان شما از کنترل خارج شده‌اند و متوجه می‌شوید که برای کنترل آن‌ها اقدام قاطعانه ای لازم است، در این صورت فرزندپروری مقتدرانه ممکن است راه حل تان باشد.

والدین مقتدر چه ویژگی‌هایی دارند؟

انتظارات واضح و متناسب با سن دارند: والدین مقتدر انتظارات خود را به طور شفاف و روشن به فرزندانشان بیان می‌کنند و برای هر سن و سالی، انتظارات متناسبی را در نظر می‌گیرند.


قوانین و محدودیت‌هایی را تعیین می‌کنند: والدین مقتدر قوانین مشخصی را برای خانه وضع می‌کنند و انتظار دارند که فرزندان از این قوانین پیروی کنند.


با فرزندان خود با احترام و محبت رفتار می‌کنند: با وجود قاطعیت، والدین مقتدر با فرزندان خود با احترام و محبت رفتار می‌کنند و به آنها عشق و توجه کافی می‌دهند.


به فرزندان خود استقلال و آزادی عمل می‌دهند: والدین مقتدر به فرزندانشان اجازه می‌دهند تا تا حدی مستقل عمل کنند و در مورد برخی از مسائل، نظر خود را بیان کنند.


از تنبیه‌های فیزیکی و کلامی خودداری می‌کنند: والدین مقتدر در عوض، از روش‌های تربیتی مثبت مانند تشویق و تنبیه‌های منطقی استفاده می‌کنند.


با فرزندان خود در مورد مسائل مختلف گفتگو می‌کنند: والدین مقتدر برای نظرات و احساسات فرزندانشان ارزش قائل هستند و با آنها در مورد مسائل مختلف گفتگو می‌کنند.


مسئولیت‌پذیری را به فرزندان خود می‌آموزند: والدین مقتدر به فرزندان خود کمک می‌کنند تا مسئولیت کارهای خود را بر عهده بگیرند و از اشتباهات خود درس بگیرند.

والدین مقتدر چگونه رفتار میکنند؟

والدین مقتدر با قاطعیت قوانین را وضع می‌کنند و بر رعایت آن‌ها نظارت دارند. اما در عین حال که قاطع هستند، به آن‌ها محبت می‌کنند و با احترام رفتار می‌کنند. فرزندپروری مقتدرانه، زمانی مناسب است که شما انتظاراتی را تعیین می‌کنید و برای فرزندانتان به طور واضح و آشکار بیان می‌کنید که باید آنها را بر اساس توانایی های فردی خود برآورده کنند. با ما همراه باشید تا بدانید چرا فرزندپروری مقتدرانه، بهترین سبک فرزندپروری است و چگونه برای رشد فرزندان شما مفید است.

فرزندپروری مقتدرانه چیست؟

فرزندپروری مقتدرانه از ارتباط دوستانه بین والدین و فرزندان، تعیین قوانین و اهداف، و پی ریزی میسرهای دستیابی به آنها استفاده می کند. والدین مقتدر، با اعتماد به نفس، با رفتارهای دوستانه، مثبت و مسالمت آمیز، با فرزندان ارتباط برقرار می کنند. این والدین، اهداف را بر اساس خواسته های کودک تعیین نمی کنند، بلکه بر اساس عملکردها و دستاوردهای گذشته است که هدف ها را شفاف سازی می کنند. در نظر گرفتن ویژگی های کودک، سنگ بنای اصول اولیه والدین مقتدر است.

ویژگی های فرزندپروری مقتدرانه چیست؟

۱کنترل تقاضا و پاسخ دهی مناسب

به‌عنوان والدین مقتدر، بر اساس محدودیت‌های ذاتی و فعلی فرزندتان، خواسته‌ها و انتظاراتی را تعیین ‌کنید و مطمئن شوید که فرزندتان در راستای آنها عمل می‌کند. این کار را می توانید با توضیح آنچه از کودک تان انتظار دارید، و تعیین چارچوب های زمانی معقولانه، انجام دهید. باید دو طرفه توافق داشته باشید.

۲مشارکت و کمک کردن

والدین مقتدر، نیازهای فرزندشان را درک می کنند و از مشارکت در فعالیت های روزانه فرزندشان هراسی ندارند. کمک به درس های مدرسه در موضوعات مختلف می تواند یکی از این کارها باشد. شاید هم ایده خوبی باشد که در برنامه های فراغت آنها مشارکت کنید.

۳نقد و تمجید به موقع و درست

والدینی که ذاتاً مقتدر هستند، از دادن بازخورد صادقانه به فرزندشان هیچ ترسی ندارند، حتی اگر کمی خشن به نظر برسد. بازخورد دادن، به کودکان کمک می کند تا رشد کنند و نقاط ضعف و قوت خود را درک نمایند. همچنین آنها فراموش نمی کنند که در زمان مناسب، از پیشرفت شان تمجید و قدردانی شده است. با ترکیب صحیح قدردانی و انتقاد، رشد کودک خود را به خوبی تنظیم می کنید و شخصیت او را می سازید.

۴دادن آزادی و نظارت بر این روند

والدین مقتدر اطمینان حاصل می کنند که فرزندانشان آزادی مورد نیاز را دریافت می کنند، اما وضعیت آنها را نیز زیر نظر دارند. این نوع والدین، آزادی کامل را به فرزندان خود نمی دهند زیرا ممکن است آنها را از اهدافشان منحرف سازد. با این حال، برای تصمیم گیری های جزئی و برخی از فعالیت ها، محدوده خاصی را در اختیار کودک قرار داده و به کودک اجازه می دهند تا آن را به روش خود انجام دهد.

دادن آزادی بیش از حد به فرزند و ندادن پاسخ به لجبازی‌های کودک ، میتواند اقتدار والدین را زیر سوال برده و کودکی لجباز پرورش دهد.

۵عشق و محدودیت!

به عنوان یک پدر و مادر مقتدر، عشق شما به عنوان یک اطمینان برای اعتماد به نفس فرزندتان عمل می کند و احساس ارزشمندی و عزت نفس او را تقویت می نماید. با این حال، شما نمی توانید او را با عشق بیش از حد، سرشاز سازید و در نهایت، تسلیم خواسته های او شوید. شما باید برای چیزهایی که فرزندتان می‌خواهد، مرزها یا محدودیت‌هایی تعیین کنید و با جلوگیری از حرکت او در مسیر اشتباه، به تربیت صحیح او کمک کنید.

والدین مقتدر

۶گذراندن زمان با کودکان، سرشار از انرژی و شادی

فرزندپروری مقتدرانه، روشی مشارکتی و دوستانه برای تربیت آنها است و نه یک الگوی دیکتاتوری. شما باید در پایان روز، زمان خوشی را با فرزندان خود بگذرانید و با خانواده ارتباط برقرار کنید. البته محدودیت هایی را می توانید در این زمان معین، مشخص کنید؛ مانند خاموش بودن تلفن های همراه در طول صحبت کردن یا بازی کردن.

تأثیرات رفتارهای والدین مقتدر بر کودک چیست؟

۱شروع بحث و گفتگو با فرزندان

شما درباره موضوعات مختلف، آزادانه با فرزندتان بحث می کنید، خواه فعالیت های مدرسه باشد، یا دوست یابی یا بیرون رفتن؛ و با این کارتان، محیطی باز و دلگرم کننده برای گفتگوهای آرام برای او فراهم می کنید.

۲گوش دادن آگاهانه

فرزندتان با هوشیاری کامل به شما گوش می دهد و شما هم حرفی برای گفتن دارید. گوش دادن آگاهانه، در واقع داشتن ارتباط بهتر را فرآهم می کند؛ زیرا کودکان با والدین خود با احترام و اعتماد رفتار می کنند و بدون قضاوت، به آنها گوش می دهند.

۳عشق و اطمینان

والدین، با تمرین فرزندپروری مقتدرانه، به فرزندان خود احساس امنیت، محبت و محافظت می دهند. وقتی بچه‌ها می‌ توانند آزادانه درباره هر چیزی با والدینشان صحبت کنند، گوشه گیر نمی شوند و احساسات شان را در خود دفن نمی کنند. آنها با بیان احساسات خود به افراد بهتری تبدیل خواهند شد.

۴انضباط منصفانه و عاقلانه

نظم و انضباط منصفانه و معقولانه، زمینه ساز یک تربیت مقتدرانه است. فرزند شما قوانین خانه و قوانین زندگی را می داند. با اجرای نظم و انضباط به روشی سالم، به او اطمینان می‌دهید که در صورت عدم رعایت قوانین، با تنبیه یا عصبانیت ها مواجه نمی‌شود. در مقابل، شما اقدامات انضباطی را انجام می‌دهید تا نقض قوانین را به حداقل برسانید یا آن‌ها را کاهش دهید. این باعث آرامش خاطر بچه ها می شود.

5- افزایش اعتماد به نفس در کودکان

والدین مقتدر با رفتار خود تاثیر بسزایی روی اعتماد به نفس فرزندشان می‌‍گذارند. اگر والدین به درستی و با اقتدار رفتار کنند، کودکی با اعتماد به نفس بالا خواهند داشت. این کودک به توانایی خود اعتماد دارد.

مهارت هایی که والدین مقتدر باید داشته باشند:

والدین مقتدر مهارت های زیادی دارند که باعث می شود از بقیه متمایز باشند. فرزندان این والدین، اغلب در بزرگسالی، بسیار موفق تر خواهند بود. در اینجا تعدادی مهارت های کلیدی وجود دارد که بهتر است از آنها آگاه باشید:

۱ایجاد مسیر ارتباطی صحیح بدون استرس

فرزند شما باید بتواند به شما اعتماد کند و شما باید تکیه گاه او باشید. با فرزندتان روراست و صمیمی باشید و به او اطمینان دهید که او را قضاوت نخواهید کرد. مشکلات فرزندتان را درک کنید و به جای سخنرانی کردن، به او کمک کنید.

۲انجام کارهای سرگرم کننده

ارتباط با فرزندان، بسیار مهم است. گذراندن وقت، کمپینگ در طبیعت، پیاده‌روی، رفتن به پیک ‌نیک، یا حتی سینما و پارک‌های تفریحی، چیزهایی هستند که فرزندتان، تجربه آن را دوست خواهد داشت و وقتی بزرگ شد خاطرات خوبی از آنها به یاد خواهد آورد. این کارها از مهارت های والدین مقتدر محسوب می شود.

۳تقدیر و تشویق در زمان درست، برای پیشرفت بهتر

شما نباید فرزندتان را بی دلیل تحسین کنید. اما وقتی دلایل درست باشد، باید این کار را به بهترین و البته ساده تر روش ها انجام دهید. هر پدر و مادر، حتی والدین مقتدر، از پیشرفت فرزندشان قدردانی می کند و فرزند خود را به خاطر کار خوب تحسین می می نماید. تشویق درست به بچه ها اطمینان می دهد که در مسیر درستی حرکت می کنند. زمانی که آنها مسیر اشتباهی را طی می کنند، انتقاد یا راهنمایی شان لازم است.

۴دادن فرصت برای در اختیار گرفتن اوضاع

وقتی به بچه های خود، فرصتی برای خودمختار بودن می دهید، یعنی اعتماد آنها را افزایش می دهید. شما به عنوان والدین مقتدر، می توانید این فرصت را بر اساس فعالیت های مناسب سن کودک، به او بدهید؛ به او اجازه دهید یاد بگیرد که چگونه با مشکلات سخت کنار بیاید، موقعیت ها را حل کند و بر شکست ها غلبه کند. این رفتار باعث افزایش اعتماد به نفس و احساس عزت نفس در آنها می شود؛ در ادامه، آنها احساس می کنند که می توانند هر چیزی را که برایشان پیش می آید، کنترل کنند.

۵ایجاد حریم خصوصی

به حریم خصوصی فرزندتان احترام بگذارید. همه افراد، گه گاه به فضای شخصی نیاز دارند. در تمام طول روز، برای فرزندتان یک زمان یا مکان خصوصی را ایجاد کنید.

۶احترام به نظرات و دیدگاه های آنها

فرزند شما دارای شخصیت فردی است و دیدگاه ها و نظرات خود را در مورد زندگی خواهد داشت، پس برای شنیدن آنها آماده باشید و او را به خاطر دیدگاه هایش قضاوت نکنید. والدین مقتدر، اعتقادات خود را بر فرزندان خود تحمیل نمی کنند و به فرزندان خود اجازه می دهند با افکار و مجموعه عقاید خود، آزادی لازم را داشته باشند. این چیز خوبی است! می توانید به فرزندتان کمک کنید تا از باورهایش برای شکل دادن به رفتار و ایجاد شخصیت بهتر و موفق استفاده کند.

جمع بندی

رفتارهای والدین مقتدر، مانند هر رفتار دیگری، یک سری جوانب مثبت و منفی دارد. در این قسمت به عنوان سخن پایانی، به مزایا و معایب این رفتارهای مقتدرانه اشاره می کنیم:

جوانب مثبت فرزندپروری مقتدرانه:

مسئولیت پذیری؛ کودکان احساس مسئولیت می کنند.

عملکرد تحصیلی خوب بچه ها در مدرسه

رشد شخصیتی عالی؛ کودکان، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس را تجربه می کنند.

داشتن سلامت روان

احترام متقابل؛ کودکان به والدین احترام می گذارند همانطور که والدین به دیدگاه فرزندان خود احترام می گذارند.

ارتباط آزادانه و صمیمانه

کسب مهارت کودکان و تمایل بیشتری به یادگیری مهارت های جدید و مشارکت بیشتر در فعالیت های مدرسه

کودکان از قوانین نظم و انضباط پیروی می کنند

معایب فرزندپروری مقتدرانه:

رفتار با فرزندان سرسخت و بداخلاق، بسیار دشوار است

ایجاد مسئولیت بیشتر؛ والدین مقتدر باید زمانی را از برنامه های کاری خود صرف کنند و بیشتر درگیر رفاه فرزندشان و فعالیت های مدرسه او باشند. همچنین باید گاهی اوقات، خارج از چارچوب فکر کنند و برای سؤالات غیرمنتظره پاسخ داشته باشند.

مرور و اصلاح قوانین؛ بازنگری دوره ‌ای قوانین در خانه و اصلاح فرآیندهای فرزندپروری، برای پرورش کودکان نیاز است. والدین باید هر سال، قوانین را بر اساس شرایط سنی بچه ها تغییر دهند.

عزت نفس پایین در برخی از کودکان ممکن است اتفاق بیوفتد. برخی بچه ها ممکن است احساس کنند که دنیای آنها تحت کنترل است و آنها آزادی عمل ندارند. این ممکن است به رفتارهای سرکشانه در خانه و مدرسه نیز منجر شود.

والدین مقتدر باید با حفظ تعادل بین همه رفتارهای فوق، همه چیز را در کنترل قرار دهند؛ تنها در این صورت است که موفق خواهند شد.

در نهایت، والدین مقتدر با ایجاد تعادل بین قاطعیت و محبت، محیطی امن و حمایتی را برای فرزندان خود فراهم می‌کنند که در آن می‌توانند رشد کنند و به بهترین نسخه از خود تبدیل شوند.

منبع: ویکی پدیا

نظرات

نظر خودتون رو درباره این مقاله با ما به اشتراک بذارید…