بازی کودک در خانه بخش مهمی از رشد و توسعه کودکان را تشکیل میدهد. این بازیها نه تنها سرگرمکننده هستند، بلکه به تقویت مهارتهای اجتماعی، جسمی و ذهنی کودکان نیز کمک میکنند، همچنین انجام اینگونه بازیها به کودکان اجازه میدهد خلاقیت خود را پرورش دهند و در عین حال لحظات شادی را در کنار خانواده تجربه کنند.
در ادامه این مقاله از فیکولند به معرفی برخی از تاثیرات بازی کودک در خانه که میتوانند به همراهی والدین داشته باشند، اشاره میکنیم.
اهمیت بازی برای کودک
بازی کردن برای بچهها مثل آب و غذا حیاتی است و علاوه بر تاثیرات فیزیکی و روانی بر کودکان، به تقویت هوش، رشد خلاقیت در آنها تاثیر مستقیم دارد. این موضوع تا حدی از اهمیت بالا برخوردار است که کمیسیون عالی حقوق بشر سازمان ملل، بازی کردن را به عنوان حق هر کودک به رسمیت شناخته است.
بازی کودک در خانه با والدین چه تاثیری بر کودک دارد؟
بازی کردن کودکان به طور مستقل از اهمیت بالایی برخوردار است و از این طریق کودک یاد می گیرند چطور با مسائل زندگی به تنهایی کنار بیایند و به آنها یاد میدهد چطور در میان انبوه جمعیت و زمانی که تنها است شاد باشند.
اما با این وجود کودکان عاشق بازی با دیگران، به ویژه پدر و مادر خود هستند، و بازی کودک در خانه فرصت خوبی برای شناخت بهتر کودک و آموزش صحیح مهارتهای جدید به آنها ایجاد میکند.
بازی کودک در خانه و با والدین، تاثیرات مهم دیگری روی بچهها دارد که در ادامهی این مقاله از فیکولند به آنها اشاره شده است.
1- پیوند عاطفی والد و فرزند در حین بازی کودک در خانه
بازی کودک در خانه که با همراهی والدین انجام شود، علاوه بر اینکه آموزشهای مختلف را برای کودک به همراه دارد میتواند پیوند عاطفی بین والد و فرزند را افزایش دهد و ارتباط بهتری را بین آنها ایجاد کند. بیشتر افرادی که در کودکی با والدین خود بازی کرده اند، روابط صمیمانهتری را تجربه و درک بهتری از احساسات اطرافیان خود دارند.
2- اعتماد به نفس بیشتر در کودک با بازی کردن
روشن است که ارتباط کودک با پدر و مادر باعث افزایش اعتماد به نفس کودک میشود و از طریفی والدین میتوانند در حین بازی کردن، به کودک خود آموزش دهند که از بروز عقاید و نظرات خود ترسی نداشته باشند و این آموزش بهتر است در طی بازی و در محیط خانه انجام شود.
گفتنی است که کودکانی که به ندرت با والدین خود ارتباط برقرار می کنند و یا والدین تمایلی به بازی کردن با آن ها ندارند از اعتماد به نفس کمتری نسبت به سایرین برخوردارند.
3- ارتباط گفتاری مناسب کودک
ارتباط گفتاری که در حین بازی کودک در خانه بین والد و فرزند در جریان است به کودک می آموزد تا مهارتهای اجتماعی خود را تقویت کنند و با توجه به اینکه بعضی از بچهها از بروزِ کلامی احساسات خود اجتناب می کنند باید برای تشویق این کودکان به برقراری ارتباط کلامی از بازیهای جذاب و مهیج استفاده کرد.
4- بهبود تعاملات گروهی کودک
کودک در حین بازی، با گرفتن نقش های مختلف و تعامل اجتماعی با والدین و اطرافیان خود، کار تیمی و مهارت های لازم برای بازیهای مشترک را فرا گرفته و در حین بازی این فرصت را پیدا میکنند تا روابط اجتماعی، خویشتنداری و کنترل رفتارهای خود در گروه و اجتماع را بیاموزند.
تاثیر بازی در خانه بر رشد کودکان:
رشد جسمی
1- تقویت مهارتهای حرکتی:
بازیهای فعال در خانه مانند بالا و پایین پریدن، دویدن و رقصیدن به تقویت عضلات، هماهنگی و تعادل کودک کمک میکند.
2- افزایش تحرک در خانه:
بازی در خانه به طور کلی باعث میشود که کودکان بیشتر حرکت کنند و این امر به تناسب اندام و سلامت قلب و عروق آنها کمک میکند.
رشد شناختی
1-تقویت خلاقیت و تخیل:
بازی در خانه به کودکان فرصتی میدهد تا از تخیل خود استفاده کنند و دنیاهای جدیدی را بسازند. این امر به تقویت مهارتهای حل مسئله، تفکر انتقادی و خلاقیت آنها کمک میکند.
2-یادگیری:
کودکان میتوانند از طریق بازی در خانه چیزهای جدیدی در مورد دنیای اطراف خود یاد بگیرند. برای مثال، آنها میتوانند با بازی با اسباببازیهای مختلف، رنگها، اشکال و اعداد را یاد بگیرند.
رشد اجتماعی و عاطفی
1-تقویت مهارتهای اجتماعی:
بازی به کودکان کمک میکند تا با دیگران ارتباط برقرار کنند، قوانین را یاد بگیرند و با دیگران همکاری کنند.
2-افزایش اعتماد به نفس:
هنگامی که کودکان در بازی موفق میشوند، اعتماد به نفس آنها افزایش مییابد.
3-کاهش استرس:
بازی راهی عالی برای کودکان است که استرس و اضطراب خود را از بین ببرند.
نکاتی برای تشویق کودکان به بازی در خانه
فضای امنی را برای بازی فراهم کنید:
مطمئن شوید که فضای بازی برای کودک امن است و هیچ خطری او را تهدید نمیکند.
اسباببازیهای مناسب در اختیار کودک قرار دهید:
اسباببازیهایی را انتخاب کنید که برای سن و علایق کودک مناسب باشد.
با کودک خود بازی کنید:
وقت بگذارید و با کودک خود بازی کنید. این امر به او نشان میدهد که شما به بازی او اهمیت میدهید و از آن لذت میبرید.
اجازه دهید کودک آزادانه بازی کند:
به کودک خود اجازه دهید تا به شیوه خود بازی کند و تخیل خود را به کار بگیرد.
بازی را به یک فعالیت روزمره تبدیل کنید:
سعی کنید هر روز زمانی را برای بازی با کودک خود اختصاص دهید.
تاثیر بازی بر لجبازی کودک
با توجه به این که یکی از علت هایی که منجر به ایجاد لجبازی در کودک میشود ، این است که کودک احساس میکند توجه مثبت و کافی را از سمت والدین خود دریافت نمیکند، پس میتوانید با انجام بازی در محیط خانه و با مشارکت اعضای خانواده، این حس را کمرنگ و به کنترل لجبازی کودک خود کنید.
زمانی که والد بتواند به زبان کودک با او صحبت کند، میتواند مهارتهایی مثل مسئولیتپذیری و مهارتهای اجتماعی را به فرزندش آموزش دهد و حتی دلیل رفتارهای لجبازانه را در کودک، بهتر متوجه شود.
سخن آخر
تاثیرات بازی کودک در خانه و در کنار والدین ، یکطرفه نیست و شاید در نگاه اول این طور به نظر بیاید که هنگام بازی با کودک به نفع فرزندتان کار کردهاید، اما شما هم، با بازی کردن مزایایی دریافت میکنید.
فارغ از سن و سال، بازی کردن برای تمام اعضای خانواده شادی بخش است و میتواند منجر به ثبت لحظات خوبی برای شما شود.
منبع: ویکی پدیا